Ново огнище на Нюкясълска болест „пламна” във Видинско

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Определена е 3-километрова предпазна зона

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира второ огнище през 2020 година на заболяването Нюкясълска болест по птиците в животновъден обект – лично стопанство, в с. Подгоре, Община Макреш, Област Видин. Отново болестта е потвърдена в стопанство за лични нужди, в което се отглеждат кокошки, след възникнало съмнение, заради повишена смъртност и клинични симптоми, допълват от ведомството.

Незабавно са предприети мерки за ликвидиране на огнището. В обекта са отглеждани 15 кокошки и 29 пилета, като 12 кокошки са загинали вследствие на болестта, предстои умъртвяването по хуманен начин на останалите птици. Предстои механично почистване и неколкократни дезинфекции на помещенията, в които са отглеждани птиците, също на дворовете и улиците около тях, за недопускане на разпространението на болестта.

Определена е 3-километрова предпазна зона около огнището – с. Подгоре и с. Раковица, Община Макреш. В 10–километровата наблюдавана зона са включени населени места от Община Макреш: с. Киреево, с. Толовица, с. Цар Шишманово; от Община Кула: с. Старопатица; от Община Белоградчик: с. Раяновци, с. Рабиша, с. Ошане.

В ограничителните зони няма разположени индустриални птицевъдни стопанства. В и от зоните са забранени търговията и придвижването на птици и продукти, добити от тях, отглеждани в личните дворове; организиране на панаири, пазари, изложби и други струпвания на домашни или други птици. Домашните птици следва да бъдат затворени в личните стопанства.

Предприема се ваксинация срещу Нюкясълска болест на птиците в с. Подгоре и 3 км зона.

Ще се извършват периодични клинични прегледи на птиците, отглеждани в останалите населени места на територия на ОДБХ–Видин, за клинични прояви на заболяването.

На стопанина на обекта, чийто птици подлежат на обезвреждане, се полага обезщетение, по реда на чл. 141-148 от Закона за ветеринарномедицинската дейност. Извършва се епизоотично проучване за изясняване на източника на инфекцията в с. Подгоре.

Първото огнище беше обявено на 09.07.2020 година в лично стопанство в с. Гюргич, Област Видин.

БАБХ припомня, че ключов фактор за превенция от Нюкясълска болест по птиците е извършването на ваксинация. В началото на 2020 година беше проведена проверката за поставена ваксина на всички стада в индустриалните ферми.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА