Регистрираха първо огнище на Нюкясълска болест в Северна Македония

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

Засегнати са близо 15 000 птици

Първо огнище на Нюкясълска болест по птиците е регистрирано на територията на Северна Македония, съобщават от Световната организация по здравеопазване на животните (OIE). Сигнал от страната до организацията е даден на 23 април т.г., като огнището е потвърдено 10 дни по-рано, а от референтна европейска лаборатория – пред дни. Огнището е регистрирано в Идризово в района на Скопие, като са засегнати 14 831 бройлери.

В началото на месеца собственикът на стопанството занася проби за изследване в лаборатория поради повишена смъртност на бройлерите във фермата. Тъй като птиците са ваксинирани срещу Нюкасълска болест, специалистите са имали подозрение за микоплазма. Тъй като резултатите са отрицателни, по-нататъшни лабораторни изследвания установяват наличието на Нюкясълска болест. Резултатите от лабораторията са били предоставени на 8 април 2020 г. Пробите са изпратени в референтната лаборатория на ЕС, която потвърди резултатите на 22 април 2020 г.

В хода на разследването е потвърдено, че един от служителите на фермата има домашни птици в лично стопанство, при което също са доказани клинични признаци и повишена смъртност. Взетите проби от птиците потвърждават Нюкасълска болест и при тях.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА