Новият министър на земеделието на Италия се фокусира върху продоволствения суверенитет

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Кабинетът планира да премахне ограничението за угарите с ясен стратегически план за отглеждане на един милион хектара обработваема земя

Новото дясно правителство на Италия съставено от министър-председателя Джорджия Мелони иска да се погрижи за “хранителния суверенитет” на страната. Кабинетът планира да премахне ограничението за угарите с ясен стратегически план за отглеждане на един милион хектара обработваема земя. 200 000 хектара угари, планирани от ЕС, са много за Италия, каза новият министър на земеделието и продоволствения суверенитет Франческо Лолобриджида , според APA.

Министърът се обяви против етикетите на храните в ЕС като Nutriscore, които използват цветовете на светофара, за да посочат съдържанието на захар и мазнини. Лолобриджида е против въвеждането на „всякакви инструменти за класифициране на продукти в ущърб на италианската хранително-вкусова промишленост“, каза той пред италианските медии.

В същото време новото правителство иска да се бори с фалшифицирането на италиански хранителни продукти, от което Италия губи милиарди евро всяка година. „Селското стопанство е стълб на нашата нация и нашата цел е да защитим селскостопанската икономика от атаки, като защитим веригата за доставки и концепцията за селска култура“, каза Лолобриджида, който е женен за сестрата на Мелони и също е неин зет. Той е един от съоснователите на партията на Мелони “Fratelli d’Italia”.

Новото дясно правителство ще инвестира в изследванията и опазването на биологичното разнообразие и ще насърчава координацията с европейските институции. „Нуждаем се от реформа на европейската земеделска политика“, настоя новият земеделски министър. Целта е да се “ограничи зависимостта на Европа от останалия свят в хранителния сектор”. В същото време трябва да се намали разликата между производствените разходи и продажната цена на стоките.

През последните десет години в Италия са затворени повече от 26 000 ферми, оплака се министърът. Това са 50% от всички стопанства в страната. Някои фермери са спрели сеитбата, въпреки че пшеницата и царевицата са дефицитни, тъй като разходите са непоносими. Лолобриджида също така планира да използва водните ресурси по-ефективно чрез водни резервоари и модернизиране и разширяване на водните мрежи. 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements