Новината за зърнения коридор успокои пазарите

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Споразумението за зърнения коридор беше удължено със 120 дни и при утвърдени възможности за износ и благоприятен баланс на останалите фундаментални фактори, през изминалия период се наблюдава едно по-спокойно развитие на международните зърнени пазари. Също така и докладът на Министерство на земеделието на САЩ за състоянието на световния зърнен баланс с прогноза за рекорден връх в производството на пшеница  успокои  котировките на борсите в Европа и отвъд океана.  Цените на пшеницата в САЩ отново са надолу с 12 долара до 350 щ.д./тон. Във Франция движението е леко нагоре след сериозен спад – плюс 5 евро до 328 евро/тон. В Украйна с доставка до Унгария цената се изравни с руската до 310 щ.д./тон, съобщават от Софийската стокова борса.

Четете още: Над 2 млн. тона слънчоглед е заседнал в складовете, износът на зърно е замрял

След завоя надолу на цената на американската царевица преди три седмици, тенденцията продължава с минимални движения – минус един долар и в САЩ и във Франция до съответните 325 щ.д./тон и 319 евро/тон. В Русия нулева промяна и 270 щ.д./тон. Цената на ечемика във Франция преживя чувствително снижение преди седмица и сега леко коригира нагоре с плюс 3 евро до 291 евро/тон, в Русия отново без движение и 272.00 щ.д./тон. Рапицата на Euronext отново поевтиня с 13 евро до нива от 586.50 евро/тон. Цената на нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам, доставка декември, загуби поредните 35.00 долара от цената си до 1305 щ.д./тон, а тази на рафинираната захар се върна нагоре с 5.70 долара, достигайки до 539.10 щ.д./тон на борсата в Лондон.

В подкръг „Зърно“ на Софийска стокова борса АД котировките са стабилни. След сделките за хлебна пшеница от началото на месеца, които се сключиха на цена от 730 лв./тон доставка DAP, сега има предлагане на начална цена от 660 лв./тон. Фуражна пшеница в големи количества се търси на начална цена от 615 лв./тон. Има заявки за покупка на маслодаен слънчоглед на 850 лв./тон. Всички цени са без ДДС.

В подкръг „Хранителни стоки” цените на основните стоки продължават да бъдат стабилни, има предлагане на зрял фасул в чували на 2398 лв./тон и на слънчогледово олио в бутилки на 6 лв./л. Продаде се фуражна пшеница в чували, обезпаразитена за подхранване на дивеч на цена от 1000 лв./тон.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА