Новата “мода” – учиш и работиш

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Дуалното образование по швейцарски модел навлиза във все повече училища в България. В първия учебен ден на 15 септември близо 400 ученици ще прекрачат прага на 16 професионални гимназии в 11 града в цялата страна, за да се обучават в общо пет професии по системата „учене чрез работа“ по швейцарски модел в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Президентът Росен Плевнелиев, кметът на София Йорданка Фандъкова и посланикът на Швейцария в България Денис Кнобел ще присъстват на 16 септември на официалното откриване на учебната в година Професионална гимназия по механоелектроника “Никола Вапцаров” в София.  Ученици и техните родители, учители и представители на бизнеса се събират на това събитие, което ще отбележи включването на новата професия електротехник по проекта ДОМИНО в единственото училище по механоелектротехника в София и Софийска област. Учениците ще имат възможност едновременно да учат и работят във водещи фирми като Нестле, ЧЕЗ, Фесто, Алфалифт, ЛЕМ, Райхле и Де Масари.

Миналата година българо-швейцарският проект ДОМИНО започна в две гимназии –  в София и Казанлък по професиите машинен техник за машини и системи с цифрово-програмно управление и техник-технолог в производството на мляко и млечни продукти. От новата учебна година проектът въвежда три нови професии – електротехник със специалност „Електрообзавеждане на производството“, газов техник и готвач в нови 14 нови училища в  десет града: Бургас, Добрич, Русе, Плевен, Перник, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Ямбол и отново в София. Повече от 20 са фирмите-партньори по проекта, в които учениците ще трупат трудов опит.

С общ бюджет от 3,5 милиона швейцарски франка проектът ДОМИНО („Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото“) подкрепя реформите в системата на професионалното образование чрез въвеждане на съвременни дуални методи на базата на българските традиции и черпейки опит от Швейцария, която има световно призната система на дуално обучение и едно от най-ниските нива на младежка безработица в света. С всяка учебна година ще се увеличават часовете за работа на учениците в реална работна среда, като накрая те ще бъдат два дни от седмицата в училище, а в останалите три ще работят със заплащане по договор и със заплащане в предприятията, включени в системата на дуалното образование. До приключването на проекта през 2019 година  в ДОМИНО се предвижда да бъдат обхванати общо 1 200 ученици в 15 професионални училища, както и поне десет професии.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама