Дуално обучение подготвя ученици за млекопреработватели и готвачи. Това каза за Агрозона Петя Евтимова – ръководител на българо-швейцарския проект за дуално обучение ДОМИНО. Формата е въведена в професионалната гимназия по хранително-вкусови продукти “Проф.д-р Г.Павлов” в София. По този метод там се подготвят кадри за професията техник- технолог в преработването на мляко и млечни продукти. Дуалната система успешно комбинира теорията и практиката, като учениците получават реален опит в различни предприятия. Специално в сферата на млекопреработването те преминават почти през целия профил на професионални ситуации. Имат изработен график и план-програма за практически умения, както и наставници, които им дават конкретни задачи.
През новата учебна година над 15 училища ще въведат дуалната система на обучение в България. Сред професиите, които ще бъдат изучавани, ще бъде тази на готвач. Гимназията по туризъм в Добрич е едно от училищата, в които ще се използва системата. В учебното заведение ще бъде разкрита една паралелка в 9 клас с 26 ученици.
През първите две години на обучението – в 9 и 10 клас, приетите в пилотната паралелка ученици ще получават по 50 лева месечна стипендия. В 11 и 12 клас през зимните месеци бъдещите готвачи ще се обучават в училище, а по време на туристическия сезон ще практикуват професията в ресторанти и ще получават 90% от минималната работна заплата за 7-часов работен ден.
Целта на обучението е да осигури квалифицирани кадри на бизнеса в България. Те завършват училище и са изключително подготвени, каза Петя Евтимова. Дуалната форма е единствената за професионално обучение в Швейцария. Резултатите са показателни за ефективността, като страната е с една от най-ниските младежки безработици – 4 %. 35 000 компании наемат ученици преминали през тази форма на обучение в Швейцария.