Новата мания – сок от целина

Георги Узунов
Георги Узунов
4 Минути

Все повече хора вече избират прясно изцедения сок, пред кутията с консерванти. И ако до скоро светът пиеше портокалов фреш, то новата модна зелена вълна вече е тук. В социалните мрежи все повече популярни хора публикуват снимки с чаша прясно изцеден сок от целина.

Вярвате или не, това е вълната на 2019 г. – целината. Макар, че растението е познато с множеството си полезни качества, Лиза Йънг, професор по хранителни науки в Ню Йорк, не вярва в скритата реклама, която се прави на целината, пише freshplaza.com. “Един зеленчук не е по-добър от другия, не е нужно да ги пиете, просто можете да дъвчете зеленчуци. Какво не е наред с дъвченето днес?”, казва ученият. 

И все пак, ако не сте любители на този кореноплоден зеленчук, не се отказвайте от ползите на всички останали от тази група.

Ето и най-полезните кореноплодни зеленчуци:

1. Цвекло

червено цвеклоЗаслужено сред най-любимите от този раздел зеленчуци е цвеклото. То е с високо съдържание на антиоксиданти, наречени беталаини. Те спомагат  в процесите на усвояване на белтъци в организма и в подобряване работата на черния дроб. Освен това цвеклото е богато на витамини А, В,  както и на калий и фолиева киселина. Високото съдържание на магнезий, работи като регулатор на състоянието на кръвоносните съдове. Сокът от кореноплодния зеленчук спомага на сърдечно-съдовата система, като разширява кръвоносните съдове и понижава артериалното налягане.

Цвеклото е естествен източник на захар, така че, за тези които искат да намалят сладкото, другия път не вземайте парче шоколад, а чаша сок от цвекло.

2. Моркови

Лморкови за ваденеюбими и полезни! Независимо под каква форма – сок от морков, варен, задушен, суров, морковът носи торба с полезни вещества. Любимата храна на Бъгс Бъни е заредена с антиоксиданта бета-каротин, които се превръща във витамин А в организма ни. От всички зеленчуци морковът е с най-високо съдържание на този витамин. Бета-каротинът предпазва организма от злокачествени заболявания.

Съдържанието на целулоза в морковените сокове, пък може да ни помогнат за свалянето на някой и друг килограм, както и да се изчистим от токсините.  Налице са още много ензими, минерални вещества – калий, натрий, калций, магнезий, фосфор, йод, желязо и микроелементите манган и мед. Морковите съдържат малки количества ценни и незаменими аминокиселини. Най-богати на каротин са морковите с наситено червен или оранжев цвят.

3. Ряпаряпа riapa rqpa

Честото пренебрежително отношение към ряпата не е заслужено, никак даже. Ряпата има същите чудесни свойства като другите кръстоцветни зеленчуци – голямо количество витамин С, малки количества витамин А и В4. Много важно значение в нея обаче заемат етеричните масла, които имат антимикробно действие. Както  морковът, ряпата е верен спътник в борбата с килограмите- тя  е нискокалорична и подобрява обмяната на веществата в организма. пащърнак

4. Пащърнак

Пащарнакът съдържа каротин, витамин С, В1, В2, В3 и доза етерични масла. Тези (бели) моркови имат високо съдържание на фибри, калий, витамин С и фолат. Подобно на морковите, те имат леко сладък вкус и земен аромат. Подходящи са за зимни супи, яхнии и гювеч. Този зеленчук подобрява храносмилателната функция, укрепва стените на капилярите и има тонизиращи свойства.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА