Нова технология за свръхохлаждане обещава революция в месарството

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Норвежкият институт СИНТЕФ прави изпитания на нов метод за съхраняване на месо без консерванти, наречен свръхохлаждане, съобщава БТА. Методът е разработен преди няколко години  и се състои в охлаждане на месото до температура минус 2,5 градуса Целзий, която е точно преди тази на замръзавнето му. Така то запазва качествата си на прясно месо и не прилича на замразявано.

Ако този метод за съхраняване бъде възприет, ползите ще са няколко. Първата и най-очевидна е, че месото се запазва без химикали цял месец. Това би харесало не само на търгуващите с биологични продукти, но и на потребителите. Освен това месото ще стане по-трайно и ще се изхвърля по-малко. Само в САЩ се изхвърлят 40 процента от хранителните продукти.

При свръхохлаждането намалява и въглеродният отпечатък, защото разходите за съхраняване, а и за транспорт са по-малки.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА