Норвежкият институт СИНТЕФ прави изпитания на нов метод за съхраняване на месо без консерванти, наречен свръхохлаждане, съобщава БТА. Методът е разработен преди няколко години и се състои в охлаждане на месото до температура минус 2,5 градуса Целзий, която е точно преди тази на замръзавнето му. Така то запазва качествата си на прясно месо и не прилича на замразявано.
Ако този метод за съхраняване бъде възприет, ползите ще са няколко. Първата и най-очевидна е, че месото се запазва без химикали цял месец. Това би харесало не само на търгуващите с биологични продукти, но и на потребителите. Освен това месото ще стане по-трайно и ще се изхвърля по-малко. Само в САЩ се изхвърлят 40 процента от хранителните продукти.
При свръхохлаждането намалява и въглеродният отпечатък, защото разходите за съхраняване, а и за транспорт са по-малки.