Нов щам на болестта Син език е влязъл в Европа

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Няколко страни разработват съвместно адаптирана ваксина

Открит нов щам (серотип 3) на вируса на болестта Син език по преживните животни в Германия и земеделското министерство у нас заедно с Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) апелират към ловните организации за повишено внимание и предприемане на необходимите действия по надзора сред популацията на дивите преживни животни за откриване на циркулация на вируса „Син език”, съобщават от НЛРС “Съюз на ловците и риболовците в България”.

Оценка на риска от навлизане на новия серотип 3 на вируса на Син език на територията на други държави, вкл. България, и оценка на влиянието на климатичните фактори към настоящия момент не е налична.

След като нов серотип на вируса на болестта Син език (BTV- 3) започна да се разпространява в началото на септември т.г. в Нидерландия и в рамките на четири седмици официално бяха потвърдени множество огнища на заразата, на 13 октомври бяха регистрирани и първите случаи на територията на Герма­ния. Четири месеца преди това страната бе официално обявена като „свободни от болестта Син език“.

Федералният министър на прехраната и земеделието Джем Йоздемир и колегите му от Холандия и Белгия Пиет Адема и Дейвид Кларинвал са изразили готовност съвместно да работят за бързото разработване на адаптирана ваксина. Според тях от голямо значение е фармацевтичните компаниите да участват активно в изследването, разработването и производството на ваксини срещу този специфичен тип Син език.

Въпреки че рискът от предаване на болестта от насекоми е сравнително нисък през зимните месеци, министрите са изразили надежда, че ваксината ще бъде налична преди температурите да се повишат отново през пролетта.

ЕС предоставя средства за изследвания в областта на здравето на животните като част от своята програма за финансиране на научни изследвания „Хоризонт Европа“, но също и чрез Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР) – втори стълб на Общата селскостопанска политика (ОСП).

От НЛРС – СЛРБ информират, че синият език е заболяване, което не се предава директно от животно на животно. То засяга предимно преживни животни – както домашни, така и диви. Към днешна дата са описани повече от 30 серотипа. Синият език е включен в списъкът на болести, подлежащи на обявяване на Световната организация по здравеопазване на животните и на Европейския съюз, поради нейния трансграничеи характер и отрицателното икономическо въздействие.

Причинителят на болестта Син език не е опасен за хората.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА