Нов ензим стимулира ефикасността на добивите на нишесте

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Датската биотехнологична компания Novozymes изобрети нов ензим, който помага в преработката на скорбяла, като я прави по-ефикасна. Това съобщава Agra Europe. Новият продукт се казва LpHera и по информация на компанията подпомага добива на нишесте от различни видове култури, като спестява значителни количества вода, енергия и химикали. Той подпомага процеса на втечняване и е предназначен да разгражда скорбялата така, че да се извлече повече декстроза (глюкоза) в сравнение с конвенционалните ензими, които се използват в подобни процеси на добиване на нишесте. В сравнение с тях при механичното отмиване с вода на нишесте с LpHera добивът на декстроза се повишава с 0.2%.

Индустрията за добиване на нишесте е един от най-старите пазари за ензими. Използвано в хранителната индустрия, нишестето е база за производство на подсладители, които се използват в широка гама от безалкохолни напитки и сосове. „Клиентите търсят нови начини да направят добива на нишесте по-ефективен. LpHera опростява този процес и спестява значителни ресурси, използвани за добив на нишесте“, казва Томас Нилсън, мениджър експорт на Novozymes. През декември датската компания обяви, че ще си сътрудничи с биотехнологичния гигант Monsanto с цел да се развие и да се разпространи продажбата на микробиологични продукти за подобряване на едрото производство на култури.

 

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА