Нов ензим стимулира ефикасността на добивите на нишесте

Датската биотехнологична компания Novozymes изобрети нов ензим, който помага в преработката на скорбяла, като я прави по-ефикасна. Това съобщава Agra Europe. Новият продукт се казва LpHera и по информация на компанията подпомага добива на нишесте от различни видове култури, като спестява значителни количества вода, енергия и химикали. Той подпомага процеса на втечняване и е предназначен да разгражда скорбялата така, че да се извлече повече декстроза (глюкоза) в сравнение с конвенционалните ензими, които се използват в подобни процеси на добиване на нишесте. В сравнение с тях при механичното отмиване с вода на нишесте с LpHera добивът на декстроза се повишава с 0.2%.
Индустрията за добиване на нишесте е един от най-старите пазари за ензими. Използвано в хранителната индустрия, нишестето е база за производство на подсладители, които се използват в широка гама от безалкохолни напитки и сосове. „Клиентите търсят нови начини да направят добива на нишесте по-ефективен. LpHera опростява този процес и спестява значителни ресурси, използвани за добив на нишесте“, казва Томас Нилсън, мениджър експорт на Novozymes. През декември датската компания обяви, че ще си сътрудничи с биотехнологичния гигант Monsanto с цел да се развие и да се разпространи продажбата на микробиологични продукти за подобряване на едрото производство на култури.