Ноември завършва с температури под нормите и прогнозирани валежи

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

През следващия седемдневен период се очаква съществена промяна в агрометеорологичните условия. През повечето дни от периода те ще се определят от средноденонощни температури под климатичните норми и под биологичния минимум, необходим за вегетацията на зимните житни култури. Прогнозираното застудяване в края на ноември ще доведе до затихване, а във високите полета, където се очакват валежи от сняг  – и до прекратяване на вегетационните процеси при зимните житни култури, съобщи Дукена Жолева, агрометеоролог при Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Вследствие продължителното есенно засушаване голяма част от посевите се намират в начален стадий от развитието си

В края на ноември при пшеницата и ечемика ще се наблюдават фазите: поникване, 1-2-3 ти лист и начало на фаза братене само при  малка част от посевите на отделни места в Дунавската равнина (агростанция Новачене).

времето, земеделие, Agrozona.bgОчакваните валежи през периода ще повишават нивото на почвените влагозапаси в 50 сm слой

Падналите валежи в края на второто и началото на третото десетдневие на ноември, надвишили на много места в страната 30 – 40 l/m² (Н.село – 82 l/m², Видин – 76 l/m², Лом – 51 l/m², Плевен – 51 l/m², Свищов – 57 l/m², Шумен – 40 l/m², Силистра – 40 l/m²,  Драгоман – 67 l/m², Сандански-58 l/m²), подобриха почвените влагозапаси и в по-голямата част от полските райони беше преодолян дефицитът на влага при зимните житни култури, съобщи още агрометеорологът.

И през следващия период повишеното съдържание на влага в горните почвени слоеве ще ограничава провеждането на сезонните почвообработки. По-подходящи условия за засаждане на овошки ще има в началото и в края на периода.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements