Николай Колев, Дунавски овощари: Нещата с протеста са изкривени и не трябва да защитаваме тези интереси

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Две от точките на преговорите бяха решени още преди протеста, каза още той

„Ние не подкрепяме протеста, защото смятаме, че не е нашето нещо. Смятаме, че зърнопроизводителите не са ни подкрепили нас, когато внасяха ябълка от Турция и от Македония и така решихме на заседание на Управителен съвет на Съюза на Дунавските овощари, че нещата са изкривени и не бива да защитаваме интересите на други, които винаги са ни тъпкали“, коментира за Агрозона Николай Колев, председател на УС на Съюза на Дунавските овощари.

На дневен ред пред овощарите в Североизточна България е изплащането на помощта за напълно пропадналите площи, както и втория транш от помощта заради войната в Украйна. Тези две искания бяха обявени като част от дневния ред и на преговорите с властта при протестите на земеделците.

„Тези двете точки са ясни още преди да се обяви протестите. Всичко беше ясно. Парите бяха отделени за пропадналите площи, относно помощта заради войната в Украйна се чака всеки момент да излезе нотификацията от ЕК. Там не виждам за какво да се протестира, като всичко се движи и нещата вървят. Това, че са били заложени в точките в дневния ред на преговорите, това не означава, че тези теми не са били решени още преди това“, допълни още Николай Колев.

Овощарят обясни, че с парите за компенсиране на стопаните за пропаднали площи те ще покрият около 70-80% от разходите за насажденията, направени през годината.

Ситуацията е много зле, но поне стопаните няма да фалират, получавайки тези средства, допълни още Колев.

„Всяка година има хора, които се отказват от този бранш или дават нивите си под наем на същите тези зърнопроизводители, които протестират.“, каза още Николай Колев от Съюза на Дунавските овощари.

Пчеларите излязоха на протест, искат помощ заради евтината продукция

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements