НИФ няма да финансира проекти, свързани с рибарство и аквакултури

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

 Национален иновационен фонд (НИФ) няма да финансира проекти, свързани с рибарство и аквакултури и първоначална обработка на селскостопански продукти.  Това каза пред „Агрозона“ Станислав Ангелов, национален проектен координатор в Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), по време на откриването на информационна кампания за Осма конкурсна сесия на НИФ. Тези сектори няма да получат финансиране заради демаркацията, която се провежда като политика, свързана с изискванията по регламент 6.5.1. Въпреки това допустимо е земеделци да кандидатстват, но техните проекти трябва конкретно да се да разгледат и не просто да са  свързани с първична, вторична преработка и реализация на селскостопански продукти, а да бъде въведена някаква иновация, свързана с дейност, подпомагаща земеделската общност.

Новата кампания ще има 4 области за допустимост, като сред тях фигурира индустрия за здравословен живот и Биотехнологии. Това коментира за „Агрозона“ Мариета Захариева, изпълнителен директор на ИАНМСП. Другите области са Мехатроника и чисти технологии, Информационни и комуникационни технологии и информатика, Нови технологии в креативните и рекреативните технологии. Целта на тазгодишната кампания е да се изготвят научно- изследователски развойни проекти, които да са съсредоточени върху нови продукти, процеси и услуги. Срокът за изпълнение е намален от 36 месеца на 18, съобщи Захариева. Условията гласят още, че максималният размер на безвъзмездна помощ ще е до 500 хил. лв., а общият бюджет 5 млн. лв. Сред допустимите разходи са тези за възнаграждения, амортизация на оборудване, командировки, материали и консумативи и др. Приемът на проектни предложения ще започне на 30. 09. 2016 г. и ще завърши на 30. 10. 2016 г.

Данните показват, че през последната кампания на НИФ ( през 2014 г.) са сключени 50 договора, на стойност 9, 718, 944 лв. От тях 44 са били за научноизследователски развойни дейности и 6 за техническа осъществимост. Бенефициентите са били от 20 града в страната.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements