НГФ ще си партнира с 10 банки по нова гаранционна схема

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Националният гаранционен фонд (НГФ) ще си партнира с 10 търговски банки по нова гаранционна схема на собствен риск, която стартира през октомври. Основната цел е подобряване на достъпа до финансиране за малките и средни фирми от търговските банки, съобщават от Фонда.

От програмата ще могат да се възползват над 2500 предприятия, като за година и половина банките ще осигурят финансиране за близо 700 млн. лв. Гаранциите, които фондът издава, позволяват на търговските банки да отпускат финансиране при по-добри условия и по-ниски лихви.

Приоритет на програмата са инвестиционните кредити отпускани за финансиране на проекти по Оперативни програми, включително Програмата за развитие на селските райони, но също така ще могат да бъдат гарантирани и други инвестиционни кредити, както и такива за оборотни средства.

Настоящата програма е надграждане на схема, която стартира през март 2015 г. и приключи успешно в края на м. септември. Гаранционният капацитет на новата схема е значително по-голям, което говори за добрите резултати и необходимостта от прилагането на използването на подобни финансови инструменти.

Банки-партньори по програмата са:

Алианц банк България

Банка ДСК

Банка Пиреос България

Българо-американска кредитна банка

Обединена Българска банка

Първа инвестиционна банка

Райфайзен банк

Сибанк

Ти Би Ай Банк

УниКредит Булбанк

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА