Невъзможно е да се изследва ефектът от отглеждането на ГМ и обикновена царевица на едно място в ЕС

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Европейската комисия не успя да събере достатъчно научни данни, за да оцени ефективността на мерките, които позволяват отглеждането на съседни площи генномодифицирана и обикновена царевица в ЕС. Причината изследването да се провали е фактът, че в ЕС няма достатъчно площи, на които се отглежда генномодифицирана царевица за индустриални цели, посочва Комисията, цитирана от Agra Europe. Това поставя Комисията в невъзможност да изготви съвети и насоки за фермерите, които отглеждат единият от двата или и двата вида царевица. ЕК посочва, че страните-членки имат скромен практически опит в тези дейности заради малките площи, засадени с двата вида царевица за използване в индустрията.

От всички генномодифицирани видове царевица единствено тази на Монсанто MON810 се отглежда за търговски цели в ЕС. Испания, Португалия, Чешката Република, Словакия и Румъния отглеждат генномодифицирана царевица на определени площи. От тях само Португалия и Словакия следят до колко е ефективно отглеждането на двата вида царевица едновременно. През 2008 г. Франция проведе подобни наблюдения, но от тогава е забранила отглеждането на генномодифицирана царевица.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА