Не се очаква скок в цените на дървата за огрев

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Между 30 и 40 лв. за кубик  струват дървата за огрев и това лято, съобщават от Югозападното държавно горско предприятие.

За новия отоплителен сезон предприятието е готово да предостави на домакинствата 200 000 кубически метра дърва. 

Не се очаква скок в цените на дървата за огрев и те остават на миналогодишните нива – от 30 до 40 лева без ДДС за твърдите широколистни видове – бук, дъб и габър. При меките широколистни видове – върба, бреза, топола и при иглолистните видове цените са в границите между 16 и 25 лева за кубичен метър. Отделно купувачите заплащат разходите за транспорт, товарене и разтоварване на дървесината. 

От горското предприятие уверяват, че е създадена добра организация и ще бъдат удовлетворени нуждите на всички желаещи да си купят дърва за огрев за зимата. Освен закупуване от склад и тази година ще има възможност хората сами да си добият дърва.

Продажбата на корен се осъществява по списъци, изготвени от кметовете на общини Това е най-изгодният начин, при който цената в отделните стопанства е между 10 и 18 лева за кубик. Има обаче ограничение, наложено от закона – тези дърва са само за собствени нужди и хората нямат право да ги продават.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements