Не глутенът е виновен за симптомите на глутеновата непоносимост

Не глутенът е виновен за симптомите на глутеновата непоносимост, а фруктанът. До този извод са стигнали норвежки изследователи, съобщава foodnavigator.com. Те заключават, че въглехидратът фруктан е много по-вероятно да е причината за дискомфорта при хора, които се оплакват от чувствителност към пшеица, ръж и ечемик.
Според проф. Нут Лундин от Университета в Осло безглутеновата диета облекчава състоянието на синдрома на раздразненото черво, не заради премахването на глутена сам по себе си от храненето, а заради елиминирането на други пшенични фруктани.
Безглутеновите храни от своя страна често имат по-малко фибри и микронутриенти и проучване вече е установило връзката между тях и по-висок риск от развитие на диабет тип2.
Що се отнася до влиянието на фруктана – проучване с 59 души е установило, че те имат по-силно изразени симпотми, когато консумират този въглехидрат, а не глутен. Това , по думите на д-р Джейн Миур, може да обясни защо пациенти на безглутенова диета постигат подобрение, но не и възстановяване. Като премахнат пшеничните храни, те до голяма степен намаляват приема на фруктан, но той се съдържа и в продукти като лук и чесън, както и в безглутенови продукти като нахут, например.