В България има измами с невярно изписани етикети и реклама, която укрива от потребителя част от съдържанието на хляба, каза за “Агрозона” Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. По думите й често самата тя срещала в търговската мрежа или в малките обекти хлябове, съдържащи глутен, да се представят като безглутенови. Този белтък го има не само в пшеничните кулутри. “Глутен има и в ръжта, и в киноата, и в просото, и лимеца. Това са модерни вече култури и семената не са онези, за които се разказват легенди, през чието отглеждане човечеството е минало.” Мариана Кукушева апелира потребителите да са внимателни и да не се поддават на определена реклама, а при нужда от информация да се свържат с браншовия съюз.
Консумацията на безглутенови продукти е модна вълна, която по сведения на нашите анализатори постепенно отшумява, те са част от здравословния режим на хора, които имат съответното заболяване, коментира Мариана Кукушева. Тя посочи, че организацията работи със Съюза на педиатрите у нас и за децата, които имат траен здравословен проблем, макар и недоказан, с идеята да се елиминират възможности за алергични реакции, се препоръчва да се избягват глутеновите храни до 3 години.