Архитектурно-етнографският комплекс “Етър” край Габрово е домакин на четвъртата национална конференция на тема “Храната – сакралната и профанната”, съобщава БТА. Участниците в събитието ще представят над 50 изследвания, по думите на Благовеста Божинова, уредник в музея.
Научните доклади за обредната и обикновената храна ще бъдат публикувани в сборник. Той ще излезе от печат през 2015 г. Част от разработките са посветени на чужди кухни, като еврейската и руската. Други изследвания са посветени на традиционни габровски ястия, на сладкото от цветовете на
казанлъшката роза, има и доклад за софрата на българина според чуждите пътешественици.
Домакините от етнографския комплекс “Етър” са организирали изложение на традиционни храни, посочват от агенцията. Предвидена е и съпътстващата програма, в която ще се включат кулинари от Габровско и Исперих. Предвидено е приготвяне на качамак и други ястия, познати от миналото.