Настояват за забрана на трансмазните в хранителната индустрия

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Сдружението “Зелени инициативи” ще настоява за поредица от мерки пред компетентните органи, които целят ограничаването и впоследствие забраната на употребата на трансмазнините в хранителната индустрия. Това се посочва в съобщение от организацията.

По аналогия с БДС за храните и с био-знака, от сдружението предлагат със специален знак да бъдат обозначени хранителните продукти, които не съдържат трансмазнини, както и да бъде въведена категоричната забрана на употребата на хидрогенираните масла в продуктите, обозначени за деца.

Естествените растителни масла, добити от царевица, рапица, соя, се нагряват и молекулният им състав се “дообогатява” с един атом водород. Така вече хидрогенирани маслата придобиват по-голяма твърдост и трайност. Този процес обаче променя първоначалната молекулна структура на маслата и те стават вредни за здравето, защото се отлагат по кръвоносните съдове и не се разграждат от организма, посочват от сдружението.

И отбелязват, че трансмазнините са в основата на маргарина, палмовото масло и растителната сладкарска сметана. Това са продукти, които у нас масово се използват за производството на бисквити, вафли и други тестени изделия.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА