Наши учени възвръщат родните сортове зеленчуци

Златко Златков
Златко Златков
4 Минути

 Нашите агроучени усилено работят за възвръщане на родните сортове зеленчуци на пазара, характерни с уникалния си вкус. Това съобщи директорът на Института по зеленчукови култури (ИЗК) в Пловдив проф. Стойка Машева. Тя посочи, че спадът в производството пред последните години се дължи на редица негативни фактори. Основните причини са намаляването на обработваемата земя с 3,1 млн. дка. и недостатъчната ресурсна осигуреност в сектора. Преобладават дребните стопанства – близо 70 % от земеделските производители отглеждат продукцията си на площи под 10 дка. Наблюдава се ниска инвестиционна активност и недостатъчна финансова подкрепа. Това ограничава усвояемостта на договорените с ЕС субсидии. Само 6,7 % са специализираните стопанства, отглеждащи зеленчуци. Те трудно се адаптират към пазара, поради ниската партидност на продукцията и невъзможност да  отговорят на маркетинговите стандарти за качество. От друга страна у нас има малко на брой големи преработвателни предприятия, които работят основно с евтини вносни концентрати.

Сектор “зеленчукопроизводство” формира около 15% от общата селскостопанска продукция, с което страната ни се нарежда на 13-то място в Европа по обем производство, каза проф. Машева. С най-голямо икономическо значение са доматите (24%), пиперът (14%) и краставиците (13%). В момента площите със зеленчуци  заемат около 2,2-2,4% от използваемите земеделски площи. Стойността на брутната продукция в сектора е динамична и силно варира през годините.

По-голяма част от българските зеленчуци се реализират на вътрешния пазар, съобщи проф. Машева. За търговската мрежа се разпределят около 60-70 % от доматите, между 50 % до 70 % от сладкия пипер, над 80 % от главестото зеле и около 70-80 % от краставиците. Подобрява се и експортната ориентираност на преработената продукция, от която над 1/3 отива зад пределите на страната.

Наблюдава се тенденция за увеличаване на биологично произведените оранжерийни зеленчуци – главно домати и краставици. От тях около 90% се реализират на европейските пазари, а останалите 10% остават за вътрешно потребление, поясни проф. Машева.

През последните години в ИЗК са създадени и регистрирани 10 нови сорта домати – „Пловдивска каротина”, „Пауталия”, „Ники F1”, „Аля”, „Йона F1”, „БГ Деа F1”, „Дивна F1”, „Олимп F1”, „Водолей F1”и „Копнеж F1”. Усилията на учените са насочени към създаване на качествено нова генплазама. Целта е да се възроди  традиционният български вкус и същевременно да му се придаде качествено нов облик. Продукцията е с по-висока устойчивост при съхраняване и транспортиране. Новите сортове са високодобивни, като част от тях са за преработка, а останалите – едроплодни – са подходящи за свежа консумация и преработка.

Създадените през последните години сортове пипер са „Куртовска капия 1” от типа капия, „Ясен F1” и „Милкана F1”от тип конусовидни, „Калоян” от групата на широките пипери, „ИЗК Деликатес” от тип роговидни, а от  пиперите за мелене – „ИЗК Рубин” и „ИЗК Калин”. Последният е с шоколадово кафяви плодове. И двата сорта са с високо съдържание на общи багрила и сухо вещество.

В института са разработени четири нови сорта краставици. Три от тях са от типа дългоплодни – „Киара F1, „Вихра F1,  „Мина F1, и един е от типа корнишони – „Мерсия F1”. При зелевите култури селекционерите са създали един сорт главесто зеле – „Пълдинер” и първото българско броколи – „Искра”. Шест са новите сертифицирани сорта бобови култури. Три от тях са градински фасул – „Тракийски”, „Пагане” и „Тангра”, и три грах – „Пулпудева”, „Искър”, „Марси”, допълни още проф. Машева.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА