Вижте как ще се произвеждат, транспортират и съхраняват те
Бързо замразените храни ще трябва да се приготвят максимално бързо по няколко начина, като целта е температурата на продуктите да достигне във вътрешността си минус 18 градуса, предвижда проект на нова Наредба
за изискванията към бързо замразените храни, която се обсъжда обществено до 11 март 2021 г. Три ще бъдат начините за обработка на продуктите за постигане на тази цел – чрез атмосферен въздух, азот или въглероден диоксид. Според документа, който се приема на основание новия Закон за храните, при транспортирането и съхранението на бързо замразените храни в магазините трябва да се поддържа температура, която не превишава с повече от 3 градуса указаната. Наредбата дефинира и начините за етикетиране и за обозначаване на бързо замразените храни, както и реда за вземане на проби и метода за измерване на температурата на бързо замразените храни.
Предвижда се на етикета освен задължителните атрибути за състав, срок на годност, условия за съхранение и производител към търговското наименование на храната се добави означението „бързо замразена“, както и указание от типа „Да не се замразява повторно след размразяване!“.
За да се контролира качеството на замразените храни, ще се взимат проби при спорове или при проверки, като температурата ще се измерва на четири места в пратката, които са с най-висока температура.
За контрола на температурата на бързо замразени храни, съхранявани в хладилни витрини в обекти за търговия на дребно, се вземат проби от 3 места на съоръжението, които са представителни за точките с най-висока температура, предвижда още новата наредба.