Допускат до 3 градуса разлика в бързо замразените храни

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Прецизират се методите и правилата за вземане на проби

3 градуса разлика от утвърдената стойност от минус 18 градуса ще бъде допустима при транспортирането и съхранението на така обработените продукти, предвижда нова Наредба за изискванията към бързо замразените храни, която бе приета от Министерски съвет на редовното си заседание.

Бързо замразените храни ще трябва да се приготвят максимално бързо по няколко начина, като целта е температурата на продуктите да достигне във вътрешността си минус 18 градуса, е записано още в документа. Три ще бъдат начините за обработка на продуктите за постигане на тази цел – чрез атмосферен въздух, азот или въглероден диоксид.

Наредбата дефинира и начините за етикетиране и за обозначаване на бързо замразените храни, както и реда за вземане на проби и метода за измерване на температурата на бързо замразените храни.

 

На етикета – „Да не се замразява повторно след размразяване!“.

Наредбата за замразените храни предвижда на етикета освен задължителните атрибути за състав, условия за съхранение и производител към търговското наименование на храната се добави означението „бързо замразена“, както и указание от типа „Да не се замразява повторно след размразяване!“.

Към датата на минимална трайност ще трябва да се посочват срокът, през който бързо замразените храни могат да се съхраняват от потребителя, температурата на съхранение и/или видът на хладилното съоръжение, в което трябва да се съхраняват. Задължително ще бъде етикетът да съдържа данни, позволяващи идентифициране на партидата на храната.

 

Контролът

За да се контролира качеството на замразените храни, ще се взимат проби при спорове или при проверки, като температурата ще се измерва на четири места в пратката, които са с най-висока температура.

За контрола на температурата на бързо замразени храни, съхранявани в хладилни витрини в обекти за търговия на дребно, като към тях се включват и заведенията за обеществено хранене, се вземат проби от 3 места на съоръжението, които са представителни за точките с най-висока температура, предвижда още новата наредба.

„За контрол на температурата при транспортиране на бързо замразени храни пробите се вземат от горната и долната част на пратката непосредствено до отварящия се кант на всяка врата или двойка врати”, е записано в документа, а когато трябва да се провери разтоварването на продуктите, ще се вземат 4 проби, избрани измежду пет критични точки, е посочено в наредбата.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА