Изкупеното сурово мляко през април в ЕС нараства с 1% (107 хил. т.). По страни най- голямо увеличение отчитат Ирландия (3,5%), Италия (2,5%) и Нидерландия (1,7%), което показва къде конкурентоспособността е най- голяма, а представянето на Италия се обяснява с ниските равнища на производство през предходните месеци. Това се казва в анализ на Центъра за икономически анализи в селското стопанство (САРА).
Цената на суровото мляко на Спот пазара Лоди в Италия продължава да се възстановява достигайки 0,35 евро на литър към края на юни, като специфичното на този пазар, е че цените са най-високи именно през летните месеци.
Износът от ЕС за периода януари-април нараства значително в обем при маслото (35%), млечните мазнини (40%), суроватка на прах (8%), пълномаслено сухо мляко (7%), отчитат се значими намаления при сирената (-5%) и сухото обезмаслено мляко (-19%). Основен пазар за сирена и масла остава Великобритания с намалени обеми респективно от 29% и 19% в сравнение с 2019. Търсенето на сухи млека на глобалния пазар през първите четири месеца отслабва (Китай -13%).