Производството на саламурено сирене с вложени растителни мазнини намалява с близо 7% през 2019 г., показват данните в доклад на отдел „Агростатистика“ към Министерство на земеделието, храните и горите. Ръст със 7% отбелязва производството на бяло саламурено сирене от овче мляко.
При сирената се наблюдава намаление с 16.4% за кашкавала от овче мляко и с 32.8% при кашкавала от други млека, а увеличението при кашкавала от краве мляко е незначително с 2.4%. Нараства с 4 479 тона или 9.1% производството на бяло саламурено сирене от краве мляко.
С 16.1% спрямо 2018 година до 153 239 тона нараства производството на натурално кисело мляко. При пълномаслено или полумаслено кисело мляко се наблюдава увеличение с 14.4%, докато при заквасеното мляко за пиене увеличението е с 35.7% спрямо 2018 година. Производството на топени и пушени сирена се увеличава с 13.3%. 2019 година се наблюдава намаляване на произведените други продукти от мляко с 3 381 тона спрямо 2018 година.