Намалява производството на имитиращи сирена през 2019 г.

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

 

Производството на саламурено сирене с вложени растителни мазнини намалява с близо 7% през 2019 г., показват данните в доклад на отдел „Агростатистика“ към Министерство на земеделието, храните и горите. Ръст със 7% отбелязва производството на бяло саламурено сирене от овче мляко.

При сирената се наблюдава намаление с 16.4% за кашкавала от овче мляко и с 32.8% при кашкавала от други млека, а увеличението при кашкавала от краве мляко е незначително с 2.4%. Нараства с 4 479 тона или 9.1% производството на бяло саламурено сирене от краве мляко.

С 16.1% спрямо 2018 година до 153 239 тона нараства производството на натурално кисело мляко. При пълномаслено или полумаслено кисело мляко се наблюдава увеличение с 14.4%, докато при заквасеното мляко за пиене увеличението е с 35.7% спрямо 2018 година. Производството на топени и пушени сирена се увеличава с 13.3%. 2019 година се наблюдава намаляване на произведените други продукти от мляко с 3 381 тона спрямо 2018 година.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА