Намалява натискът на АЧС и птичи грип в Европа

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

България е докладвала 7 огнища на високо патогенна инфлуенца при домашни птици

Намаляват натискът на болестта Африканска чума по свинете (АЧС) и Високо патогенна инфлуенца при птици или птичи грип в Европа, сочат данните от информационната система на ЕС за обявяване на някои особено опасни болести по животните (ADIS), цитирани от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ). АЧС при домашни свине е регистрирана в Румъния, а при диви свине – в Германия, Унгария, Италия, Литва, Латвия, Полша, Румъния и Словакия. От системата докладват и да инфекциозна анемия при коне в Румъния, а птичи грип е регистриран при домашни птици в България,  във Франция, Унгария, Исландия и Холандия. Инфлуенца по птиците е регистрирана с огнища и при диви птици в Австрия, Германия и Холандия, както и в Норвегия, има и туберкулоза във Франция и бяс в Молдова.

България е докладвала 7 огнища на високо патогенна инфлуенца при домашни птици. Румъния е докладвала 3 огнища на африканска чума при домашни свине, 4 огнища на африканска чума при диви свине и 2 огнища на инфекциозна анемия при коне. За африканска чума при диви свине са докладвали следните държави: Германия (27 огнища), Унгария (26 огнища), Италия (11 огнища), Литва (2 огнища), Латвия (5 огнища), Полша (21 огнища), Румъния (4 огнища) и Словакия (3 огнища). За заболяването високо патогенна инфлуенца при птици (домашни птици)_H5N1 са докладвали: Франция (21 огнища), Унгария (29 огнища), Исландия (1 огнище) и Холандия (3 огнища). За високо патогенна инфлуенца А при птици (без домашни птици, вкл. диви птици)(2017 – )_ H5N1 са докладвали следните държави: Австрия (1 огнище), Германия (44 огнища) и Холандия (11 огнища). За високо патогенна инфлуенца А при птици (без домашни птици, вкл. диви птици)(2017 – )_ H5N5 е докладвала само Норвегия (2 огнища). За опасното заболяване туберкулоза е докладвала само Франция (1 огнище). На последно място, но не по важност е и заболяването бяс за което е докладвала Молдова (1 огнище).

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама