Актуалните проблеми, свързани с най-новите изисквания към хранително-вкусовата промишленост ще бъдат във фокуса на симпозиум, организиран от Съюза по хранителна промишленост на тема ”Европейски и световни предизвикателства за българските производители на храни и напитки”.
Форумът ще е с международно участие и ще се състои на 12 и 13 октомври 2017 г. в Дома на науката и техниката в София. В първия ден лектор от Дирекция „Граничен контрол” на БАБХ ще обясни какви са изискванията при вноса и освобождаването на хранителни добавки и добавки в храни в България. Проф. Йордан Гогов ще говори за нормативните изисквания енергийната стойност на храните. Ще бъдат обсъдени новите законови аспекти при етикетиране на храни.
На следващия ден, 13 октомври, лектори от БАБХ и МЗХГ ще обяснят как да защитим системата си за самоконтрол пред контролните органи, ще обърнат внимание на най-актуалното за новия Закон за храните. Ще има възможност да бъдат поставени въпроси към поканените лектори – проф.д-р Веселка Дулева, проф. д-р Йордан Гогов, експерти от БАБХ , МЗХГ, Министерство на здравеопазването и др.
Освен лекции ще има и практически упражнения и дискусия по всички въпроси, вълнуващи производителите от хранителния бранш относно проверка от контролните органи от Българските ведомства и ЕС.