Най-качествената продукция на русенските овощари заминава в Румъния

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Почти 100% от най-качествената продукция, произведена от русенските овощари, заминава за Румъния. Причината е, че покупателната способност на хората от северната ни съседка е по-висока, обясняват местните производители за БНТ. В същото време на българите пазари се продават предимно вносни плодове, които са на по-ниски цени заради по-високите субсидии за земеделците там.

50% от плодовете, произведени в русенския регион, се реализират на пазарите в Румъния. От една страна овощарството в северната ни съседка не е толкова развито, а от друга – цените са по-високи.

Николай Колев – производител на ябълки, казва: “Тук се потребяват предимно среден клас стока, има много малък пазар за по-качествената стока. Докато в Букурещ – хората там са платежоспособни и предпочитат да консумират по-качествени стоки, така че всичката качествена стока отива директно за Румъния.”

Преди време българските производители имали проблеми с превозването на стоката, но от  българо-румънската земеделска работна група, която съществува вече 5 години, им съдействали.

“Имахме проблеми с дългите проверки на нашите бусове със стока. Веднага реагираха от областната управа в Гюргево и тези проверки станаха много по-леки.”, разказва Николай Колев.

Проблемите на вътрешния пазар обаче остават, въпреки законови промени. “Нелоялна конкуренция от страна на големите вериги, които внасят стоката без ДДС – фактически веднага нашата стока става с 20% по-неконкурентно способна спрямо тяхната. Освен това те получават доста по-големи субсидии … и така цената на стоката, която можем да вземем в България е колкото да  си платим разходите по отглеждането й.”, казва произведителят.

За да могат да защитават интересите си, производителите на плодове в русенския регион са учредили Съюз на дунавските овощари.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама