Най-известните храни са вдъхновени от реални хора

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Едни от най-известните и любими на милиони хора по цял свят храни, са вдъхновени от реално съществували личности. Те са били достатъчно известни и влиятелни в своето време, за да получат като комплимент кръстена на тях храна и да останат в историята по този необичаен начин. „Момичетата от града“ представят пет храни, които всеки обича да хапва, вдъхновени от апетита на реални личности.

Мелба
Класическият вариант е с праскови и носи името на певицата Нели Мелба. Измислен е през далечната 1890 г. от Огюст Ескофие – френският главен готвач на хотел “Савой” в Лондон, където певицата отсядала по време на гастролите си. Историята разказва, че Нели Мелба поканила прочутия готвач на един от спектаклите си в Ковънт Гардън, където на сцената се появявала красива лодка във формата на лебед. На следващата вечер Ескофие поднесъл на певицата десерт от ванилов сладолед и праскови, сервирани в лебед, направен от лед.

Пица „Маргарита“
Според легендата, когато кралица Маргарита посетила Неапол през 1889 г, един от най-известните пицари в града – Рафаело Еспозито, направил за нея пица с босилек, моцарела и домати, за да изобрази цветовете на италианското знаме. Кралицата толкова харесала пицата, че името й останало завинаги свързано с тестеното изкушение, станало емблема на Италия.

Торта „Павлова“
Този десерт с целувки и плодове е създаден през 20-те години на миналия век в Австралия или Нова Зеландия, където прочутата руска балерина Анна Павлова била на турне. По онова време казвали, че десертът е “лек като Павлова”.

Сандвич
На 3 ноември 1762 г. граф Сандвич бил така затънал в игра на покер, че изобщо не можел да напусне игралната маса и да се яви на вечеря. Ето защо помолил слугата си да му донесе парче месо между две филии хляб, за да не пипа месото и да не изцапа картите. Така се родил сандвичът.

Салата „Цезар“
На 4 юли 1942 г. ресторантът на италианеца Цезар Кардини в Тихуана бил пълен с празнуващи и продуктите за салата свършвали застрашително бързо. Ето защо маестрото сам се захванал да прави салата и с наличните продукти изобретил онова, което и до днес познаваме като салата „Цезар“. Ресторантът в Тихуана съществува и днес, и претендира, че пази най-оригиналната рецепта.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА