Нахутът набира популярност не само сред земеделските производители у нас, но става все по-популярна съставка в менюто ни – особено на тези, които следят тенденциите в храненето и се опитват да се хранят здравословно.
Културата е от семейство бобови, много богата е на протеини и растителни фибри, всяка порция осигурява на организма различни витамини и минерали като цинк, желязо, фосфор и витамини от групата В.
Подобно на зрелия боб, ако сте си купили нахута сушен, е желателно предварително да го накиснете за поне няколко часа, преди да го готвите. За хората, които искат да спестят време, консервите с продукта са отличен избор.
Една от най-популярните храни, съдържащи нахут, е хумусът. Анализаторите смятат, че продажбите от него ще достигнат 1,1 млрд. долара към 2022 г. Нахутът обаче е подходящ и за салати, яхнии и други ястия. Нахутът спомага за намаляване на лошия холестерол, за преодоляване на резките пристъпи на глад и за контролиране на нивото на кръвната захар. Заради голямото съдържание на фибри нахутът спомага и за регулиране на телесното тегло.
Очаквайте в априлския брой на списание “Агрозона” – България заема 7-мо място по производство на нахут в света.