Над 60% от царевицата, внасяна от Европейския съюз, е украинска

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

ЕК обаче прогнозира свиване на търсенето с 1/3

Вносът на царевица в Европейския съюз от трети страни през 2023/24 г. ще възлезе на 17,5 милиона тона, което е с 33% по-малко от предходния сезон (26,1 милиона тона), сочат прогнозите на Европейската комисия, цитирани от украински медии.

Спадът се обяснява с няколко фактора. Първо, производството на зърно в ЕС се е увеличило значително през този сезон и се оценява на приблизително 62,3 милиона тона, което е със 17% повече от предходния сезон (53,1 милиона тона). Второ, очаква се крайният баланс на царевица в ЕС да намалее до 19,2 милиона тона до края на 2023/24 г., което е 6% по-малко от данните за предходната година.

Въпреки това оценката на вътрешното потребление на зърно остава практически непроменена, възлизайки на 100,1 милиона тона в сравнение с 99,4 милиона тона през 2022/23 г. (увеличение от 1%).

Европейската комисия отбелязва още, че основната част от вноса на царевица този сезон идва от Украйна. По данни на агенцията от 1 юли 2023 г. до 26 февруари 2024 г. от Украйна са внесени над 7,3 милиона тона зърно, което е 63,5% от общия обем на вноса за този период (11,5 милиона тона).

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА