Над 6 пъти расте агро износът ни за Индия

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

Износът на селскостопански стоки от България за индийския пазар се увеличава повече от шест пъти на годишна база като възлиза на 36.7 млн. щ.д., съобщават от Министерството на икономиката след среща между заместник-министъра на икономиката Александър Манолев и Суреш Прабху, министър на търговията и индустрията в Индия. Ръстът се дължи основно на експорта на пшеница и бобови култури. Все още  потенциал за по-голям износ за Индия имат българските вино, мляко, млечни продукти, месо и месни продукти, преработена храна, плодове и зеленчуци, гъби и билки.

Родният експорт за Индия е нараснал като цяло близо два пъти от 2016 г. до сега. През 2016 г. експортът ни за Индия нараства с 83%, достигайки 114 млн. щ.д. Тенденцията се запазва и през първите единадесет месеца на 2017 г., като същият показател отбелязва увеличение от 16% и се равнява на 103.4 млн. щ.д. Експортът ни се състои предимно от пшеница, инструменти и апарати за химични и физични анализи, предавателни апарати за радиотелефония, уреди за управление и електрическо разпределение, различни метали, машини и апарати за обработка на каучук и  пластмаси.

По думите на зам.-министър Манолев въпреки положителната тенденция на нарастване през последните години, стокообменът все още не отговаря на потенциала на двете страни. Според него нашите парфюмерия и козметика, продукти на химическата промишленост, авточасти и автокомпоненти могат да увеличат присъствието си на индийския пазар.

От срещата стана ясно, че селското стопанство, хранително-вкусова промишленост и туризма са сред сферите, в които могат да се привлекат инвестиции от Индия у нас.

 

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама