Над 55 хил. лв. са събраните средства по кампанията „SOS Българска роза“

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

164 микро производители ще получат по 30 ст./кг от събраните по кампанията средства

164 микро производители са одобрени за получаване на общо 55 240 лева от кампанията „SOS Българска роза“. Това обявиха от „Българска розова долина“ след проведено заседание на контролния съвет на сдружението, предаде Марица.

Срокът за кандидатстване на розопроизводителите беше до 15 декември, като помощ ще получат производители с насаждения до 30 дка., които се намират на територията на общините от Средногорието – Мирково, Чавдар, Челопеч, Пирдоп, Златица, Антон, както и община Стрелча и Клисура. Те са  доказали реализиран розов цвят на цена под 2 лв./кг. и по сметките им ще бъдат преведени по 30 ст. за килограм.

Героите на българското розопроизводство

„Радваме се, че ще можем да зарадваме хората в края на една наистина трудна година за всички в сектора. Тези микро производители са истинските герои на българското розопроизводство, гръбнака на нашия бранш, а се трудиха в обидно лоши условия тази година“, заяви председателят на „Българска розова долина“ Владимир Стоянов след проведеното заседание и допълни, че сдружението продължава да работи за подобряване на състоянието на бранша, като разчита на отворен диалог и реални действия от страна на институциите за намиране на устойчиви решения.

„Секторът няма да се оправи, ако разчитаме някой да ни спаси, затова работим неуморно цяла година, за да създадем условия за една по-добра кампания по розобер и розопреработка през 2022“, допълва още той.

Сдружението стартира и подписка в подкрепа на 5 предложения към Стратегията за развитие на българското розопроизводство и розопреработка 2021-2027 г.

Можете да видите исканията на сдружението и да я подпишете онлайн петицията ТУК.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама