Над 5000 големи белочели гъски бяха наблюдавани край Свищов

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

Над 5000 големи белочели гъски бяха наблюдавани в района на Свищов. Екипът извършил преброяването смята, че е твърде вероятно числеността им да е значително занижена, поради мъгливото време и лошата видимост. С това наблюдение започна първия за сезона мониторинг на зимуващите диви гъски в страната.

Няколко екипа на Българско дружество за защита на птиците стартираха ежегодното преброяване в зимовищата на дивите гъски у нас през уикенда. Три са основните региони, в който се събира информация за гъските и за видовия състав и числеността на други видове птици, срещащи се там. Следи се и за установяване на заплахи за биологичното разнообразие по места. Районите, който се посещават са Приморска Добруджа, Бургаски влажни зони и Свищовско-Беленската низина.

Екипът, работил по Черноморското крайбрежие, за пореден път е наблюдавал в Атанасовско езеро екзотичното розово фламинго – 134 екземпляра. През последните години солената лагуна се посещава често от дългокраките птици, намираща любимата си храна в нея. Поради необичайно топлото за сезона време в Бургаските влажни зони не са наблюдавани гъски. По време на мониторинга на Атанасовско езеро са видени значителни струпвания на няколко други вида водолюбиви птици – патици, лебеди, бели ангъчи и саблеклюни.

Третият екип, посетил крайбрежните влажни зони – Дуранкулашко езеро и Шабленски езерен комплекс също не са имали късмета да наблюдават зимуващи гъски у нас. Но първите зимни гости от Северна Европа вече са пристигнали по нашите земи – пойни и тундрови лебеди, средни нирци, черногуши гмуркачи и много други. В Приморска Добруджа са видени общо 65 вида птици.

Мониторингът на зимуващите гъски се извършва в рамките на проект „Сигурен прелетен път за червеногушата гъска“, който е подпомогнат от програма LIFE на ЕС и се осъществява по целия миграционен път на вида. Участниците в наблюденията се надяват, че с предстоящото застудяване, предвиждано от метеоролозите, ще дойдат и първите за сезона червеногуши гъски в страната.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements