Над 4 млн. дка от всички горски територии в страната са общински горски фонд

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Те представляват 11 % от горските територии на България

Над 4 млн. дка от всички горски територии в страната са общински горски фонд. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните инж. д-р Мирослав Маринов при откриването на 17-то Общо събрание на Асоциация “Общински гори”, което се проведе в Аулата на Лесотехническия университет. Той допълни, че те представляват 11 % от горските територии на България.

Заместник-министър Маринов посочи, че общинските гори допринасят за създаване на конкурентна среда в горския сектор. По думите му, в голяма степен общините са успели да организират управлението на горите си и да създадат добра основа за перспективното му развитие.

Заместник-министър Маринов поясни, че България е на челните места в Европа по защитени територии и биоразнообразие. Той подчерта, че държавата, в лицето на Министерство на земеделието и храните и общините, е тази, която следва да гарантира и създава подходящи условия за развитието на бъдещата гора.

Заместник-министър Мирослав Маринов уточни, че в  Асоциацията членуват над 60 общини, всяка от които полага усилия, воля и професионализъм за грижата и опазването на гората.

„Благодаря Ви за труда и отдадеността, с които работите успешно за развитието на общинските гори. Нека опазваме красивата природа, която е национално богатство и да продължим да предаваме на поколенията си този безценен дар”, каза още той.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама