Над 20 млн. лв. щети от нодуларния дерматит

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Пряката щета за бюджета в контекста на нодуларния дерматит е над 20 млн. лв, непреките още не са изяснени, те са свързани със загубите на стопаните заради взетите заради заболяването мерки. Това каза министър Танева по време на заседанието на земеделската комисия днес.
Към момента огнищата в страната са 201, но всички те са в неваксинирани ферми, от типа “заден двор”, има дори случаи на заболяване при животни , които дори не са регистрирани в БАБХ. 2645 животни подлежат на евтанизация, близо две хиляди са животните, за които вече е изплатено обезщетение. Изплатените обезщетения възлизат на 1.860 млн. лева.
На 100 % е приключило ваксинирането в Южна България, а в северната част на страната се слагат част от 750-те хиляди ваксини, които пристигнаха през юни, като и там ваксинирането е направено на  85% и най-вероятно до края на седмицата то ще бъде окончателно завършено, стана ясно от думите на министъра.
Срокът за създаване на имунитет на животните след ваксинация е 28 дни. Отпусната е помощ de mimimis за стопани заради пропуснати ползи за нефунциониране на фермите за шест месеца във връзка с мерките за сигурност. Компенсациите се изчисляват на база пропуснати ползи от реализация на пазара на месо или мляко според направлението на фермата, припомни министърът.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА