Натурални фермерски продукти имаха възможност да си купят посетителите на мола на Цариградско шосе в София на Велики четвъртък. Мястото бе избрано неслучайно. В този мол от 4 месеца работи първият в страната фермерски магазин, където може да се намерят сезонни и консервирани зеленчуци, билки и подправки, мед и пчелни продукти, мляко и млечни продукти, хляб и печива, вино, бира, шоколад и др.
Димитър Найденов е биопроизводител от село Петърч, община Костинброд. Познат е с продуктите от годжи бери, а най-новата му страст е стевията. Опитният производител очаква да отгледа около 100 корена стевия, които да продава в саксии. Растението е няколко пъти по-сладко от захарта, но е здравословно и е добър заместител в компоти, тъй като качествата се запазват при температура до 120 градуса.
Пресен сок от бреза бе първият продукт, който бе изчерпан днес, каза Цветана Димитрова, производител от родопското село Осина. Повечето зеленчуци, които предлага тя, са кореноплодни. Купуват ги най-вече майките и правят бебешки пюрета и смутита.
Вниманието привлече медът на ферма „Курдов“, който бе в нестандартна пластмасова опаковка във формата на лъжица. Семейството отглежда около 400 пчелни семейства в подножието на Сакар планина, в Хасковския регион.
Пробиотичен деликатес от кашу бе любопитен акцент на пазара. Основните му съставки са кашу и кокосово масло и по думите на производителя е един от най-мощните източници на живи пробиотични бактерии в лесно усвояема форма. В една опаковка от 100 гр на продукта се съдържат 130 млрд Lactobacilicus Bulgaricus, Lactobacilicus Acidophilus & S. Thermophilus, които помагат за силен имунитет, добро храносмилане и стомашен комфорт.
Прясно пастьоризиран, неподсладен сок от арония в разфасовки от 250 мл предлага Михаела Петрова, която отглежда арония в района на село Славяново. На вкус сокът е щипчив, но Михаела го подслажда вместо със захар с парченца ябълка и малина.
Най-бързо се изкупуват сезонните плодове и зеленчуци, каза Николай Генов, един от организаторите на пазара. Културата в моловете и офисите би могла да се промени и хората да се насочат към тип храна, която да насърчи търсенето на пресни зеленчуци, казва той.