На Еньовден: Природата освежава с вълшебни билки

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
5 Минути

Пригответе сами любимата си комбинация

В пика на техническия прогрес много бързо придоби популярност идеята за връщане към природата. В съвременния свят днес е модерно да се грижиш за собственото си здраве. Затова в актуалните готварски книги са включени рецепти, които предвиждат използването на градински и диви треви и билки. Приготвянето на напитки от тези дарове на природата ни помагат да придобием сили и енергия, освобождават ни, ободряват ни и поддържат водния баланс в организма ни.

Нито една лятна градина не минава без зелените ароматни треви, благоуханието на които заобикаля всички наоколо като нежен воал, напомняйки за разходките бос по росата в ранна лятна утрин. Но всички тези растения имат и друго предназначение – кулинарно. Те могат да бъдат използвани за приготвянето на освежаващи коктейли, лимонади, енергийни напитки. Дори не можете да си представите колко рецепти съществуват за напитки, които можете да си направите от билките, които обитават вашата градина. Днес ще ви разкажем за някои от тях.

 

Ментата – какво още не знаем за нея

Освежаващата мента се явява важна съставка на знаменитата национална напитка на Куба – мохито. За този култов коктейл, който се състои от ром, сок от лайм, захар и натрошен лед са нужни цели листа. За приготвянето на питието кубинците използват изключително дива мента с широки къдрави листа. Трябва само да замените рома с джинджифилов сироп и ще получите безалкохолен вариант.

Но всъщност спектърът на използване на ментата е много по-широк. Необичайните плодови аромати на ягодовата мента с листа, които имат приятен ягодов аромат или шоколадовата мента, която носи привкус на шоколад, отлично подхождат за приготвянето на млечен шейк или плодово мляко. Градинските експерти от Баварската академия по градинарство съветват за напитки да се използват видовете мента с ниско съдържание на ментол. Силните аромати на тази билка не винаги са уместни и могат да придадат на напитките горчив вкус.

 

Босилек – необичайно приложение

За това, че босилекът и доматите са прекрасна комбинация, знаят всички домакини. Но знаете ли, че босилекът може да се включи и в коктейли? Ще бъдете удивени! В немските барове с голяма популярност се ползват такива коктейли като „Gin Basil Smash” (захарен сироп, джин, лимонов сок, босилек), „Basil Daiquiri” (захарен сироп, ром, сок от лайм, босилек). В напитките босилекът не се добавя на цели листа, а в наситнен ви. Така, за приготвянето на „Basil Daiquiri” ще ви е нужно да смесите нужните съставки и да ги оставите да се овкусят 10 мин.

Традиционният горчиво-сладък привкус на генуезкия босилек с яркозелени сочни листа ще впечатли и най-добрите бармани. Силният анасонов аромат на тайландския босилек, за който са характерни виолетовите стебла и младите листа, които с времето придобиват зелен цвят, също не е за изпускане. Особено интересни са сортовете с червени листа, които придобиват на напитките необичайна окраска.

 

Салвията – тръпчива трева за сладък живот

Салвията, както и ментата, има различни разновидности, които се отличават един от друг както по вкус, така и по аромат. Например, с плодов, сладникав привкус се слави ананасовата салвия, като в същото време изящната пък излъчва аромат на узряла диня, а за обикновената салвия е характерен резкият аромат и горчивият привкус. Напитките със салвия тонизират, помагат да се успокоите и да попълните запаса си от енергия. За приготвянето на коктейл „Martinée Martini” влейте в съд джин, портокалова вода и сироп от смокини, добавете няколко листа салвия с особен аромат. Желаете безалкохолен коктейл? Пригответе „Jungbrunnen”! Наситнете в блендер листа от салвия, лайм със захар, залейте със сок от грейпфрут.

 

Мащерката – средиземноморски мирис за плодови коктейли

Класическата мащерка, която се използва в кулинарията, има силен приятен аромат и горчив привкус. Но и при тази трева съществуват плодови сортове с лимонов и портокалов привкус, които усилват вкуса и аромата на блюдата и напитките. Сътрудниците на Баварската академия по градинарство съветват да добавите мащерка в коктейлите от малинов сироп и сок от лайм, да го залеете с минерална вода.

 

 

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА