На 10-ти март браншовите организации се събират на втора среща за учредяването на Българска аграрна камара

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Следващото събрание на браншовите организации ще се проведе на 10 март (петък) отново в Аулата на Биологическия факултет

Първата среща за организиране на инициативен комитет с цел Учредяване на Българска аграрна камара (БАК) се проведе днес  в Аулата на Биологическия факултет при Софийски университет Свети Климент Охридски, София.

„Имаме нужда от обединени браншови организации. България няма представителство в организации като Копа Коджека, Световния фермерски съюз и други европейски организации, защото няма как да се легитимираме. Сега поемаме тази инициатива с опита, който сме натрупали през годините. 30 години се борим за Закон за браншовите организации. Сега слагаме начало на разговорите за осъзнаване нуждата от самоорганизиране.“, заяви Кирил Вътев, член на УС на Асоциацията на месопреработвателите в България, организатор на събитието.

Идеята за основаването на БАК идва именно от Кирил Вътев и академик Атанас Атанасов.

 

„Нашата земя е нашето злато, а водата ни е нашият петрол. Земеделието е било, е и ще бъде нещото, което винаги ще изкарва страната ни от каквито  и да било ситуации“, заяви акад. Атанас Атанасов.

Участници в срещата

Участие в срещата взеха редица представители на браншови организации, включително Симеон Караколев – Председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), Бойко Синапов – председател на сдружение „Обединени животновъди“, Ивайло Гълъбов – председател на УС на “Съюз на птицевъдите в България“, Божидар Петков -председател до Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я), Илия Проданов зам.-председател на НАЗ,  Жана Величкова – изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки, Михаил Михайлов председател на Обединен български пчеларски съюз, Славчо Червенков – Националната асоциация на картофопроизводителите и много други.

“На тази среща не успяхме да се съберем със всички представиели на браншови организации поради различни причини, някои нямаха възможност, с други не успяхме да се свържем, но по време на следващата среща очакваме да се присъединят още браншови организации”, заяви Вътев.

До 28 февруари браншовите организации предлагат участниците за комитета към Българска аграрна камара

Всички участници в дискусията изразиха готовността си да станат част от инициативата за учредяване на Българска аграрна камара. Те се обединиха около решението всяка асоциация, да изпрати в срок до 28 февруари писмено предложение за двама члена на организацията, които ще станат част от инициативния комитет към БАК и ще започнат поетапна работа за реализиране на идеята.

Следващото събрание на браншовите организации ще се проведе на 10 март (петък) отново в Аулата на Биологическия факултет.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА