Получаваме ли достатъчно хранителни вещества, когато ядем плодове и зеленчуци или имаме нужда от допълнителен източник на витамини? “Нека храната ви бъде лекарство и лекарството — храна! “, казва Хипократ.
За съжаление, учените са установили, че съвременните продукти не са в състояние да ни предоставят необходимото ниво на полезни вещества в най-голяма степен, така че разликата трябва да бъде компенсирана. Причината е намаляването на хранителната стойност на зеленчуците и плодовете.
Специално проучване, проведено от международен екип от учени от Тексаския университет през 2003 г., сравнява нивата на 13 основни хранителни вещества в 43 различни растения в сравнение със същите показатели от 1950 г. и 1999 г.
Седем от 13 вещества – протеин, калций, фосфор, желязо, рибофлавин (витамин В2) и аскорбинова киселина, показват “статистически значимо намаление” за тези 50 години. Най-забележимото намаление, приблизително 38%, се наблюдава при рибофлавина – изключително важен елемент, който стимулира производството на енергия в клетките.
След това има намаляване на фитонутриентите, съединения, които се борят с рак, сърдечни заболявания, диабет и деменция. Базирайки се на резултатите от проучването, учените заключили, че зеленчуците и плодовете от промишленото производство изостават със съдържанието си на ценни за тялото вещества, пред своите предшественици, отглеждани във ферми.
Изследване, проведено през 2003 г. показа, че основният фактор за намаляване на нивата на хранителни вещества в плодовете и зеленчуците е ‘изчерпването’ на почвата. Част от големите производители търсят не качеството, а количество, за да могат да отговорят на нуждите на пазара.