Морски вълци от Варна изкараха калкан по 40 лв./кг в центъра на София

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Морски вълци изкараха на рибния базар в София калкан по 40 лева за килото.

Изложението „Обичам българската риба“, организирано от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и Министерство на земеделието, храните и горите ще продължи три дни до 6-ти декември. Събитието ще се провежда на площад “Бански“ (пред Софийската баня) от 12:00 до 19:00 ч. Производители ще продават прясна българска риба от традиционния за Никулден шаран за 8 лева килограма, до най-скъпата риба в българските води  – калкан за 40 лева/кг. Любителите на морска храна може да си купят също така  чернокоп по 15 лева, сафрид за 10 лева, барбун за 8 лева килограма. Раците вървят по 9 лева. Изборът е огромен, на щандовете има също така толстолоб, акула, морска лястовица, сом, миди и рапани.

Посетители на изложението ще бъдат министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева и изпълнителния директор на ИАРА доц. д-р Галин Николов.

Събитието започна с кулинарна демонстрация на прясно приготвена риба, като акцент беше шишчето, приготвеното с месо от сом, което на пръв поглед човек лесно може да обърка с традиционните пилешки и свински варианти. Предвидено и е състезание, базирано на демонстрираните от шеф-готвача Сандра Алексиева рецепти.

Производителите споделиха наблюденията си, че през последните години потребителите все повече са се ориентирали към закупуването на прясна риба, вместо на замразена. Относно предпочитаните риби за Никулден, хората се разделят основно на два типа. Тези, които избират традиционния пълнен шаран и другите, които предпочитат да заложат на нещо ново, нетипично и дори по-екстравагантно.

Изпълнителният директор на БАБХ, Паскал Желязков също беше сред посетителите на събитието.

Той сподели, че агенцията е започнала проверки за качеството на рибите още на 27 ноември и се надява всякакви нарушения да бъдат избегнати. „Специално внимание ще се обърне на случаи на продажбата на риба и рибни продукти на нерегламентирани места и от нерегистрирани търговци, за да се гарантира здравето на потребителите и безопасността на храните.“ – добави още шефът на БАБХ.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА