Мобилни мандри връщат българското сирене и кашкавал на трапезата

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

Мобилните мандри могат да върнат традиционното българското сирене и кашкавал на трапезата ни, а фермерите от планинските райони да увеличат доходите си и да излязат на светло. Съоръжението е  съвместна разработка на проф. Марин Тодоров от Института по планинско животновъдство и земеделие в Троян и инж. Христо Иванов от Пловдив. Възможностите на модулната мандра бяха представени от неговите автори на агро – конференция по проект за подкрепа на малки и средни предприятия в сектора на селското стопанство, организиран от Български икономически форум.

Мобилните мандри са оборудвани с подходяща техника, която отговаря на всички хигиенни изисквания, обясни проф. Марин Тодоров. Чрез нея малките ферми и сдружения на фермери ще могат да излязат директно на пазара. Ще се възроди старата практика на високопланинските пасища да се изкарват животни, а млечните продукти да се произвеждат на място. Сиренето и кашкавалът ще се получават от най-хубавото ни мляко, добито само от паша. То ще се преработва до два часа от издояването, което е гаранция за качество.

С измененията в наредбата за директни продажби, която предстои да влезе в сила, животновъдите ще получат право да изграждат малки цехчета във фермите си. Те ще функционират на същия принцип, както големите предприятия от хранително–вкусовата промишленост. Разликата е единствено в това, че стопаните сами ще си бъдат доставчици и ще си произвеждат суровината. Мобилните мандри имат капацитет да обработват от 250 до 1000  литра суровина за един цикъл, който трае три часа. Млякото се събира два пъти – сутрин и вечер и веднага може да се кваси, сири или охлажда. По този начин малките ферми, които наброяват около 30 000, ще отговорят на европейските директиви и изисквания за качество на млякото, а планинското ни животновъдство – съхранено, изтъкна проф. Марин Тодоров.

В редица Европейски страни, сред които Дания и Швеция в миналото и сега на пасищата могат да се видят подвижни мандри, в които млякото се преработва непосредствено след издояването му. Така се пести транспорт на суровината, енергия и се произвеждат традиционни млечни продукти, типични за региона, допълни още проф. Тодоров.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА