Министър Вътев: Ползите от екологичния и дигитален преход трябва да бъдат разяснени на фермерите

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Компенсацията на земеделските стопани за положените допълнителни усилия е необходима за постигане на целите, посочва още министърът на земеделието

Ползите от екологичния и дигитален преход трябва да бъдат разяснени на фермерите, за да бъдат насърчавани да се включват в прилагането му. Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев по време на неформалното заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие, който се проведе в гр. Кордоба, Испания.

„Това ще стане възможно, ако се гарантира достатъчна компенсация на земеделските стопани за положените допълнителни усилия. Земеделските производители трябва да имат свободен достъп до цифровите мрежи и софтуерните приложения“, подчерта министър Вътев.

Устойчиви решения за настоящите и бъдещи предизвикателства в сектора

Той заяви, че успешното прилагане на цифровите технологии предоставя устойчиви решения за настоящите и бъдещи предизвикателства в сектора.

Министър Вътев посочи също, че иновативната селскостопанска продукция, устойчивите производствени екосистеми и селскостопанските данни са трите основни направления, които трябва да бъдат разработени успоредно за постигане на по-екологични и устойчиви селскостопански системи.

Същевременно министърът изтъкна, че приложението на научните достижения не трябва да води до компромис с високите стандарти за безопасност на ЕС. Той отбеляза още, че трябва да се гарантира правото на информиран избор на потребителите.

Испанското председателство на Съвета на ЕС постави във фокуса на дискусията на министрите темата за новите технологии като инструмент за по-устойчиво селско стопанство в условията на измененията на климата.

В рамките на министерския дебат, делегациите на държавите членки посочиха подходящи инициативи за насърчаване на технологиите за двоен преход на хранително-вкусовия сектор – както зелен, така и цифров.

Министрите обсъдиха и темата как европейското селско стопанство може да се възползва от резултатите от изследванията, използващи нови геномни техники, в които научният и технологичен сектор на ЕС има водеща роля.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА