Агенцията по храните ще бори комарите по Дунав с 2 млн. лева

Васил Русев
Васил Русев
1 Минути

Отпускат се 2 милиона за самолетно пръскане срещу комари в общините по река Дунав. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на редовното заседание на Министерски съвет.

„По искане на кметове на дунавски общини и по предложение на вицепремиера Томислав Дончев правителството днес взе решение за отпускане на 2 млн. лв. за самолетно пръскане срещу комарите по поречието и дунавските общини“, посочи Танева.

Пръскането ще бъде извършено от Българската агенция по безопасност на храните.

Министърът подчерта, че такова пръскане е имало и през 2015 г., като тогава ефектът е бил добър. Танева уточни, че се прави възможно най-спешната организация.

“До края на деня директорите на областните дирекции на БАБХ по съответните области следва да представят териториите и площите, които да бъдат третирани. А след като се направи необходимата процедура по възлагането на това пръскане със самолети, ще бъде направена и организация за времето, часовите зони и териториите, които ще бъдат третирани, така че да опазим пчелите и всичко, което би се засегнало“, обясни Танева.

По думите й пръскането трябва да стартира до няколко дни.

Avatar photo
Автор: Васил Русев
Васил е журналист в уебсайт и списание „Агрозона“ от август 2018 година. Роден е през 1983 година в Пловдив. Възпитаник е на Националната професионална гимназия по горско стопанство "Христо Ботев" в град Велинград и на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работи като журналист от повече от 10 г., а опитът му е съсредоточен в длъжностите - репортер, редактор и водещ. Личните му интереси са свързани с историята, политиката, природните процеси и спорта.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements