Министър Танева: Промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия ще подобрят пазарните отношения в сектора

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия ще доведат до подобрение на пазара още в следващата изкупна кампания, каза пред журналисти министърът на земеделието и храните Десислава Танева, след като народните представители приеха на второ четене промените в Закона, съобщават от пресцентъра на МЗХ. По думите на министъра измененията са плод на консенсус между всички парламентарно представени групи и заинтересовани в сектор „Тютюн“. „С приетите промени правим крачка напред в това, държавата да осигури публичност на лицата, които са заети в сектора и да окаже влияние по повод възникващите спорове по време на изкупната кампания, обясни Танева.

 Министърът на земеделието подчерта, че с така приетия закон се регламентират и представителните организации в сектора. „Дава се възможност за сключването на колективни договори. Ще се създаде регистър, който да осигури публичност на лицата, така че да няма проблеми нито за една от страните, защото всяка от тях се нуждае от сигурност и устойчивост“, уточни министърът. По думите й,  всяка година по време на кампанията по веригата се получават разминавания. „Произвежда се тютюн, който е повече от договорения за изкупуване. Натрупването на проблемите в сектора доведе и до това, че при самите оператори няма устойчивост и виждаха един хаос на пазара“, заяви още Десислава Танева.

Министърът е категорична, че всички тютюнопроизводители трябва да засяват със сертифицирани семена само това количество, за което имат договори. „Държавата не е стопански субект и не може пряко да участва в процеса на изкупуване и преработване на тютюна“, коментира Танева.

Тя призова дребните производители във всички сектори в земеделието да се обединяват и сдружават, като обясни, че само по този начин  ще могат да получат по-добри качество и цена на произведения продукт.

Десислава Танева припомни, че тютюнът не съществува като допустима за подпомагане култура в нито един регламент на Европейската комисия. „Единствената възможност за подкрепа е Националната преходна помощ, осигурена от държавния бюджет. Тя има за цел  тютюнопроизводителят да се преориентира към друг вид производство или да стане пазарно устойчив“, допълни още министърът на земеделието и храните.

 

 

 

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама