Министър Тахов: До края на юни ще се приемат заявления по кампанията за директни плащания

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

През юни ще бъдат отворени приеми по мерките 4.1 и 4.2 за инвестиции и преработка на земеделска продукция

Опитваме да изтеглим кампанията по директните плащания с 1 месец по-рано от миналата година. Тогава заявленията се приемаха до 25 юли, а сега амбицията е да приключим на 24 юни. Това заяви земеделският министър Георги Тахов след откриването на изложението БАТА АГРО в Стара Загора. 216 фирми – вносители на аграрна техника,семена, напоителни системи участват на изложението БАТА АГРО. До 17 май те представят продуктите си на площ от над 36 000 кв. метра.

В момента площи могат да се очертават в Системата за електронно управление – СЕУ на фонд “Земеделие”, но самото приключване на заявленията ще е възможно в края на май, след като бъдат обнародвани в ДВ промените в наредбите.

Близо 9000 са вече подадените данни в електронната система, от тях 7000 са с очертани площи от 1 млн. хектара (10 млн. дка), съобщи Тахов.

Според него по-ранният график тази година ще улесни административно както фермерите, така и фонд “Земеделие”.

През месец юни ще отворим прием по две мерки от ПРСР на стойност 160 милиона лева. Приемите ще са по подмерки 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ и 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., заяви още Тахов. Той съобщи още, че за целия програмен период 2014-2020 г. по Програмата по подмярката за инвестиции в земеделски стопанства са сключени над 3 400 договора с общ размер на одобрените разходи над 3,25 млрд. лв.

През тази седмица се очаква да бъде направено и Окончателното плащане по Основното подпомагане на доходите за устойчивост (ОПДУ).

До края на месеца се очаква Брюксел да одобри изменението на Стратегическия план.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама