Министър Ивелина Василева: Делфините може да са измрели поради различни причини

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

 Смъртта на десетките мъртви делфини, които бяха открити по Черноморието, може да се дължи на различни причини като заболявания, заплитане в рибарски мрежи или подводни течения. Това заяви във Варна министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Според нея вероятно е част от бозайниците да са починали и от естествена смърт.

Разчитаме на учените от институтите по океанология и рибни ресурси да предложат начини за превенция, каза още Василева. Тя допълни, че ИАРА и „Гранична полиция” вече са засилили контрола за нерегламентиран улов на риба.

 Припомняме Ви, че миналата седмица след среща на премиера  Бойко Борисов с еколози и министрите на околната среда и водите и на земеделието и храните, бе обявено, че ще се въведе забрана за риболов в районите с популация на делфини.  Експертите тогава казаха, че главната причина за измирането на делфини  е уловът в бракониерски мрежи за калкан, които са със стотици километри дължина. Атанас Русев от сдружението „Да запазим Корал“ обяви, че организацията ще се включи в подготвянето на законови промени, с които да се спре бракониерският улов.

  Пред „Агрозона“ Красимир Вангелов, рибар от 45 години, заяви, че наблюдаваме нормална смъртност на бебета делфини по Черноморието. По думите му всички измрели делфини, които са се появили по бреговете са малки, а смъртността при тях е много голяма. За изтласкването им голяма роля играят и тазгодишните ветрове.

 Повече четете ТУК.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама