Министър Иванов: Пострадалите от градушка земеделски стопани ще бъдат обезщетени в най-кратък срок

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

„В най-кратък срок пострадалите от градушка земеделски стопани ще бъдат обезщетени“. Това каза пред медиите след заседанието на Министерския съвет министърът на земеделието д-р Иван Иванов във връзка с падналата вчера градушка в Садово.

Министърът увери, че Държавен фонд „Земеделие“ разполага тази година с 5 млн. лв., с които да обезщетява за пропаднала продукция по линията за държавна помощ за подкрепа за пострадали от неблагоприятни климатични явления.

Той припомни, че земеделското министерство има методика за обезщетяване на стопани със 100% пропаднали площи, като на базата на протоколите ще се разработи механизъм да се обезщетят и стопаните, които са претърпели щети в по-малък размер.

„Когато има доказано 100% увреждане на продукцията, обезщетението покрива до 80% от разходите по методика, която работи от години“, каза д-р Иванов.

Днес експерти от Министерството на земеделието се срещнаха със земеделци от Садово, за да разяснят на място действията, които трябва да предприемат стопаните, за да получат обезщетения за падналата градушка.

„Министерството на земеделието предприема бързи действия в помощ на стопаните, чиито площи пострадаха от градушка. Започва описването на щетите върху реколтата на база подадените заявления от земеделските производители“, посочи Николай Маринов, директор на дирекция “Земеделие и регионална политика” в МЗм.

Иванов призова производителите да излъчат свои представители, които да се включат в комисиите

Той призова производителите да излъчат свои представители, които да се включат в комисиите за създаване на досиета на засегнатите имоти, заедно с експертите от областната дирекция „Земеделие“. Николай Маринов увери земеделците, че във всяко едно засегнато от градушката населено място ще има представител на земеделското министерство, който да приема заявленията.

Производителите поставиха множество въпроси на срещата, включително кога ще започне огледът на пострадалите площи и какво ще бъде подпомагането на декар и култура.

Експертите припомниха, че размерът на обезщетението се определя с решение на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“, след като се съберат данни за пропадналите от неблагоприятни метеорологични събития площи в цялата страна на базата на технологични карти, създадени от САПИ.

Ако площите не са застраховани, размерът на подпомагането се намалява с 50%

Николай Маринов припомни, че всяка година държавата определя бюджет, за да поеме до 65% от стойността на застраховките на земеделска продукция за съответната стопанска година, като за тази година за целта са предвидени 3,5 млн. лв. Той допълни, че земеделските производители имат право и на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство, с годишен бюджет от 100 млн. лв.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА