Министър Греков: България защити интересите на българските земеделски стопани в новата ОСП

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

„България успя да извоюва изключително голям процент от средства за подкрепа на отрасли като животновъдство, зеленчукопроизводство и овощарството. Подпомагани производства, като тези, до този момент получаваха едва 3,5% от годишните директни плащания. Днес тези плащания са увеличени на 13%”. Това заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков след откриването на жътвата в село Хърсово, Разградска област. Той обясни, че след 2014 г. таванът на годишните плащания се вдига на 13%, което е с 3% над първоначално отстояваната позиция. Други 2% ще се заделят само за производителите на протеинови култури.

Министър Греков обясни на събралите се земеделски производители, че договореностите постигнати на срещата на Съвета на министрите в Люксембург дават на земеделците една година отсрочка , така че да успеят от 2015 г. да прилагат и задължителните агроекологични мерки, наложени с бъдещото законодателство.

Друго важно решение, което засяга сектора е въведеният таван на плащанията. “Решихме годишният таван на субсидията на стопанство да бъде 150 хил. евро. По решение на всяка държава членка след този таван субсидиите ще се намаляват, без да има процент в орязването. Първоначалното предложение на Комисията беше за прогресивно намаляване на тези плащания за субсидиите между 150 хил. и 300 хил. евро”, разкри министър Греков.

Като сериозно постижение министърът посочи и голямата подкрепа за младите фермери на възраст под 40 години. “Те ще получават допълнително по 25% към директните плащания. Целта е да се привлекат млади хора в селското стопанство”, каза още министър Греков.

По отношение на жътвената кампания министърът бе категоричен, че тя върви много добре, а получените добиви са над средните. “Жътвата тече добре, но изчакваме да видим и какви ще са добивите в Украйна и Русия, защото техните добиви ще повлияят и на нашите пазари”, каза още той.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама