Министър Гечев: Обезщетяваме за наводненията и нерегистрирани животни от задния двор

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути

“В момента на терен в района на Карлово има хора, специалисти от Българска агенция по безопасност на храните, които изнасят и намират умрелите животни, за да не предизвикаме още една екологична криза. Тези хора за там, за да помагат на засегнатите и това няма да им струва някакви средства. Независимо дали става въпрос за животни, които са описани и са в регистъра или са в т.нар. заден двор и нямат ушни марки, нека хората да заявяват дадените животни, защото иначе няма да можем да ги обезщетим след това. Трябва да има протокол не само за животните, които сме изнесли, а на база на него да се обезщетят хората. Държавната администрация е там, за да им помага, а не да ги санкционира”, заяви министъра на земеделието Явор Гечев в ефира на БТВ.

“Всички земеделски производители трябва да подадат заявления за обследване от комисия на унищожените от наводнението територии, за да бъдат обезщетени”, допълни още той.

“Министерство на земеделието предвижда целеви прием по ПРСР по отношение на засегнатите места. Нямаме проблем с целеви заделените средства за общини Марица и Калояново. Ще изискаме в комуникация с ЕК, да върнем селата от Карловска област в обхвата на ПРСР, за да можем да направим същото нещо и там с целеви приеми”, заяви по време на брифинг министър Гечев.

“Земеделските производители могат да подават максимално бързо заявления за обследване на щетите по земеделските земи и насаждения. Ще обработваме документите в съкратен срок, за да може и обезщетеният да пристигнат до тях в най-кратки срокове”, поясни Гечев.

“Има отговорни на всички нива. Няма единна агенция или структура, която да следи и да координира цялата работа. Има няколко вида собственост – такава, за която отговаря кмета, областния управител, Напоителни системи и т.н. Координацията между тези звена липсва. Сякаш в първите моменти на такава криза държавата може да реагира по-добре. Трябва да създадем единно звено, което да управлява този тип кризи по времето, когато те се случват, а на след това”, коментира Гечев.

Направена е пълна проверка на сечите в района за 10 г. назад

“Данните от проверката на хартия показват, че няма поголовна сеч. Докато бях на терен обаче видях, че има трупи, които са подготвени за изнасяне. При тази стихия не можем да кажем, тали тази сеч е била законна, дали марките не са измити и заличени от водата”, сподели Гечев.

“Аз, вицепремиерът Демерджиев, изпълнителният директор на ИАГ, кметът  на Карлово, включително и двамата кметове на населените места и представители на местните общности ще се качим в Балкана и ще проверим на място дали има нарушения. Излизала ли е сечта извън позволените норми и има ли разминаване с данните на хартия. Щом има съмнения на хората сме длъжни да се съобразим с тях.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА